Festes i cultura

Les festes i activitats culturals són un element clau del projecte pedagògic. Formen part de la nostra identitat i, per tant, del creixement personal dels i les alumnes de l‘escola.

Ens permeten compartir projectes i treballar aspectes claus de les nostres tradicions i cultura, i el pas del temps; i fomentar els valors i la convivència.

Novembre
La Castanyada
Tota l’escola col·labora en la celebració de la festa de la Castanyada.  Tothom hi participa realitzant diferents tasques: fent panellets, anant a buscar llenya, torrant castanyes… Es tracta d’una festa plenament cooperativa.

La castanyera

La castanya

Marrameu torra castanyes

Novembre
Setmana de la Ciència

“La ciència no és només la millor forma de coneixement que els humans disposem sinó el vehicle amb què ha d’avançar el futur de la humanitat”. És per això que el nostre centre, a part de posar especial atenció a les matèries científiques del currículum, dedica unes jornades especials cada curs a la ciència fent tallers, pràctiques de laboratori, concurs de fotografia matemàtica, xerrades i ponències. “Saber és poder.”

Novembre
Santa Cecília
Santa Cecília, patrona de la música, ens fa viure la música de manera diferent a l’escola. És una festa viva on hi participa tothom. Durant la setmana escoltem els concerts que fan alguns alumnes d’EP5 a ESO2 de bon matí,  i fem la música més present en el dia a dia. En aquesta diada mengem postres de músic i fem la cloenda amb un concert on cada curs canta una cançó i el compartim amb les famílies. Un goig veure l’escola com canta!

Santa Cecília

Desembre
Sant Nicolau
Cada 5 de desembre Sant Nicolau, patró dels infants, ens fa una visita a l’escola. Quan arribem al matí, la porta d’entrada està tancada i ens cal cantar ben fort perquè el Sant ens l’obri. És un moment màgic per tothom. Els més petits resten sorpresos i il·lusionats i els altres entren a l’escola tot saludant Sant Nicolau i amb el pensament en el mitjó que tenen a la classe ben ple de llaminadures. Per acabar la festa cantem la cançó i Sant Nicolau i els seus ajudants (alumnes d’EP6) ens preparen unes olles ben grosses de xocolata desfeta i coca!

Sant Nicolau

Desembre
Nadal

A l’escola vivim molt intensament el temps de tradicions que és Nadal. Unes setmanes abans fem les pancartes que lluiran pel poble “Nadal des de l’aire” juntament amb les altres escoles. També seguim el temps d’Advent amb la Corona d’Advent i les cantades de nadales. I quan s’acosta Nadal, el pessebre, les postals, la representació de “El dimoni sense feina”… ja ens fan sentir la màgia de les festes que s’acosten i tanquem el trimestre amb el dinar conjunt de Nadal. Moltes vivències i emocions!

Gener
Dia de la Pau i No Violència

El 30 de gener es commemora el llegat de Gandhi, coincidint amb la data de la seva mort. És una data senyalada, en què es promou l’educació per a la pau, el respecte als drets humans i la solidaritat a l’escola. Els alumnes des d’EP5 a ESO4 són els encarregats de fer visibles aquests valors que formen part del dia a dia del Ginebró.

Febrer
Carnestoltes
Com cada any arriba el Carnestoltes. Dia de festa, gresca i xerinola!!! Bromes diverses, tallers de màscares, maquillatge i pentinats; una gran rua, ambientada amb l’orquestra de l’escola, també amb el Rei Carnestoltes i els seus ajudants. Els més grans fan comparses, concurs de disfresses; torneig de voleibol disfressats… Les ganes de riure i passar-s’ho bé fan la resta.

Quan arriba el Carnestoltes

Abans de Setmana Santa
Treball d’autor

Cada any a l’escola, de manera transversal, des dels més petits fins a sisè de primària es treballa un autor o il·lustrador a les estones de biblioteca o de pla lector. També es treballen autors a secundària, i s’organitza una visita i trobada entre alumnes i autor.

Abans de Setmana Santa
“Fem Palmes”

Amb l’ajuda d’un company de classe, dels nois i noies d’ESO2, mares i exalumnes, l’últim dimecres abans de Setmana Santa tots els alumnes de l’escola des de EI3 fins a ESO1 fan una palma. Un moment idoni per compartir i, sobretot, trenar històries.

Abans de Setmana Santa
Tríada cultural

Els tres últims dies abans de Setmana Santa són un bon moment per a descobrir i redescobrir allò que més ens agrada: tallers, xerrades, cine fòrums… Aprendre de manera relaxada i distesa, amb l’ajuda de voluntaris i les famílies.

Abans de Setmana Santa
Festes recreatives

Els alumnes de cicles formatius d’esports  preparen una festa per infantil i primària, una altra per l’E10-14 i una per alumnes d’altres cicles. Així aprenen a dissenyar i organitzar esdeveniments segons l’edat i característiques dels participants, els quals gaudeixen d’un dia diferent dedicat a fer jocs cooperatius i a compartir interaccionant entre alumnes de diferents cursos.

Setmana Santa
La Vella Quaresma
Després dels dies de festa i disbauxa que representa el Carnaval, arriba la Quaresma. El mateix dia que acaben les festes de Carnestoltes, el Dimecres de Cendra, comença un període de 7 setmanes de prohibicions que estan representades pel personatge de la Vella Quaresma. Es tracta d’una dona vella  i arrugada, amb un mocador al cap amb una característica molt peculiar: té 7 cames. Tantes cames com setmanes falten perquè arribi Setmana Santa. La tradició  és que cada divendres se li ha de tallar una cama i amb una mica de sort (si no és molt ronyosa) ens deixarà una petita sorpresa mentre li cantem una cançó.

Tallem, tallem!

Abril
Sant Jordi i Jocs Florals
Tot el Ginebró vivim molt intensament la diada de les Lletres Catalanes i particularment els nens i nenes d’EP5. Ells en són els protagonistes principals, ja que fan la representació teatral de “La llegenda de Sant Jordi” per als companys i les famílies. Aquest dia celebrem, segons les etapes, la Festa de les Lletres o els Jocs Florals, fruit de tot un treball previ de gaudir escrivint contes, poesies, cartes, assaigs… i estimant la nostra llengua.

L'art la història i la llegenda

Canço del rei i Sant Jordi

Cançó de la princesa

Maig
Festa d’Escola

És un dia de trobada, ben entrada ja la primavera, entre famílies, nens i nenes, mestres i demés familiars. Un bon moment per compartir el que fem a l’escola, per fer-la petar, per jugar i gaudir d’una manera distesa i agradable, que a vegades no ens permet el dia a dia, dins l’entorn privilegiat en què ens trobem.

Maig
“Fem Dansa”

El “Fem Dansa” és un moment de trobada amb les escoles del Baix Montseny per gaudir tot ballant danses diverses com el ball de gitanes, entre d’altres. Treballem les danses al llarg del curs i, quan arriba la primavera, fem la trobada.