DE QUÈ FUGEN ELS REFUGIATS?

El passat 31 vam sortir de l’escola per a fer una acció artística durant el matí a la plaça Maluquer i Salvador, sota el conjunt d’activitats de commemoració del bombardeig a la ciutat de Granollers amb la col·laboració de Can Joch, centre de cultura per la pau.

 

Aquest curs, des del batxillerat artístic, hem plantejat un projecte col·lectiu partint de la pregunta de què fugen els refugiats? Els alumnes van redactar un un text-manifest i vam elaborar una acció artística que reflectia les emocions d’un grup de refugiats. Els soldats, simbolitzant la guerra, disparaven trets de color.

Per a aquesta primera part del projecte van participar alumnes de diverses modalitats de batxillerat. Inicialment la idea va sortir dels alumnes de primer de batxillerat artístic; la performance a l’escola la van acabar de definir els alumnes de l’escènic; i els de segon de batxillerat tecnològic van idear i construir les armes que disparen colors. El divendres 31 de maig realitzarem una petita acció a Granollers. Serà una acció de curta durada, d’uns 15 minuts màxim, on els alumnes escenificaran uns soldats que acaben disparant trets de color (pols estil holly party) a l’aire (s’escampa amb el vent i taca molt poc) i reproduint el manifest amb uns altaveus i un ambient musical. La obra es completarà amb uns articles, a cavall entre el periodisme ficció i la divulgació, que publicarem al 9 NOU el mateix divendres 31.

DE QUÈ FUGEN ELS REFUGIATS? (Manifest contra la guerra)

Has pensat en el que t’envolta? Ciutats, cotxes, carrers, vegetació, persones… Espera, segur que no has pensat en la guerra. Deus pensar que a tu no t’afecta, que com que els teus estan segurs, la resta no importen. T’has plantejat de què fugen els refugiats? Pensa per un moment que tot això que ensenyen a la tele, algun dia et passa a tu. Segur que ho donaries tot per acabar amb la guerra, oi? Perquè ni t’has plantejat sentir pena per la gent que ho està vivint, o més ben dit, sobrevivint cada dia? Et sents indiferent davant d’un fet com és aquest? Potser que actuïs en comptes de pensar tant.De què fugen els refugiats? Els que moren semblen no valer el mateix que els que ordenen matar. Tots som humans i totes les vides haurien de contar. No hi hauria d’haver ciutadans de primera ni de segona. Què hi fan els polítics? Van darrere els poders econòmics com gossets darrere una pilota?
 
De què fugen els refugiats? No hi ha dret que nosaltres, com a societat, no hi fem res i ens ho estiguem mirant des de casa pensant “quina pena! Pobrets!”. Perquè no fem res? Estem farts de veure gent compadint-se dels afectats per la guerra sense moure un sol dit. És molt fàcil dir que voldries que les coses milloressin però, podem marcar la diferència? Som capaços de triar endavant una acció social per a canviar-ho?
 
De què fugen els refugiats? Què faràs demà? Seguiràs tan còmode al teu maleït sofà mirant a la tele com diàriament mor gent, tan tranquil? O intentaràs canviar aquest estat passiu i començar a moure el cul?
 
 
Alumnes de 1r de Batxillerat Artístic del Ginebró
Paral·lelament, vam elaborar un treball reflexiu de periodisme-ficció que es va publicar al nou 9 aquesta mateixa setmana: