La nostra experiència al taller amb el Xevi Bayona

08El taller amb el Xevi Bayona tingué inici el dilluns sis d’octubre de l’any 2014. Aquest formà part de les nostres vides, els alumnes del batxillerat artístic de l’institut Taller Ginebró, gràcies a la idea que ens proposà el nostre professor de dibuix artístic Pau Farell. El nostre professor primerament ens explicà que ell ja treballava a Rocaumbert (lloc on s’anava a realitzar el taller) des de feia temps i que feia poc s’havia informat de que un arquitecte però a la vegada també un gran artista; Xevi Bayona, estava planejant realitzar un projecte en un edifici de la “zona” de Rocaumbert a Granollers. També vam tenir el plaer de saber més sobre en Xevi i com a tal, vam conèixer que havia fet més d’un projecte a molts llocs de Catalunya i afores. El pla d’en Xevi consistia en crear una figura amb volum mitjançant l’ús de gomes que s’havien de subjectar en les columnes de la superfície, on es tenia planejat realitzar la idea. I una vegada finalitzada, poder entrar dins de la superfície i 07després posar-hi detalls: llums per tal de recrear un ambient lluminós, plè i a la vegada també espaiós.

La capacitat de poder crear un orifici a la figura va ser un repte, però va ser possible gràcies a la idea conjunta de posar capses de cartró al mig de l’espai i després anar unint al voltant les gomes a les columnes que es trobaven a l’espai.
Exactament el projecte durà una setmana d’octubre, la setmana del dilluns 6 fins al divendres 10. Encara que en el meu cas no vaig poder assistir tots els dies, l’experiència que vaig tindre al taller va ser única i molt valuosa per mi, gràcies a l’acolliment i al respecte que vaig rebre de tots els altres participants de la tasca. A més, la idea de realitzar aquest projecte la vaig trobar molt interessant i això em va fer posar-hi més ganes a l’hora de treballar i també de conèixer sense temors a gent que no coneixia.
Això em va permetre conèi09xer realment el món artístic i sobretot em va ensenyar a com realitzar una petita part de l’obra amb la meva pròpia lògica i recursos, com treballar en
equip amb gent que no coneixia, aprendre a visualitzar les idees dels demés per tal de coordinar-nos tothom, a saber fer les coses per mi mateixa i conèixer les formes de treball que tenien els meus companys. Tot això no hagués sigut possible sense l’ajuda del meu professor Pau i el Xevi Bayona.

La feina que s’hi realitzava no era fàcil, ja que teníem poc temps i per tant en tot moment havies d’estar atent i ajudant a tota persona que et necessités, en resum, no t’ho podries prendre com si no fos res important. També cal destacar, que tampoc era un projecte ràpid i fàcil perquè en alguns casos vam tenir problemes amb algunes estructures que en 06el seu moment van caure, i també, a l’hora de posar les gomes havíem d’estar atents perquè no podien estar amb cap doblec, sinó perfectament estirades i rectes.05

Finalment i deixant de banda la meva experiència, m’agradaria detallar més els aspectes formals de la figura. Dins de la tasca, com ja sabeu, havíem de construir una estructura en forma de quadrat subjectada per quatre columnes (en alguns casos es van subjectar al terra amb uns ganxos que va clavar el Xevi) i al costat crear una cortina amb les mateixes gomes que vam utilitzar per fer la figura. La forma que havíem de fer havia de contenir una obertura per la que s’hi pogués entrar dins de l04a estructura un cop finalitzada amb les gomes. Això faria que la figura tingués volum i plenitud. Després d’això s’hi instal·laren unes llums al voltant de tota l’estructura per crear calidesa i lluminositat a l’ambient. I a més, la cortina faria un gran acompanyament a la figura geomètrica, però vam tindre un incident durant la seva realització. Aquest incident va ser el més important que vam patir, ja que ens va desfer gran part del projecte.
L’accident va ser a causa del
despreniment de la barra que subjectava les gomes de la cortina, per la pressió que va tenir quan les lligàvem a l’altre extrem de l’espai, a les columnes. Això va fer que es 01quedessin penjant i despreses. No obstant, vam poder refer el projecte i
deixar-lo perfecte.

Feli

 

14 13 12 11 10