Cercar:

Aquest setembre les aules de l’escola Ginebró s’han omplert d’infants i joves que comencen el nou curs acadèmic 22-23 carregats d’il·lusió, reptes, projectes i molts espais i moments per compartir.

 

La llengua i la comunicació oral, eix transversal del curs

 Com cada curs, l’escola es proposa treballar un tema com a eix transversal, des d’educació infantil fins a batxillerat i cicles formatius. Els últims anys els hem fet coincidir amb els ODS de les Nacions Unides, i hem treballat l’acció pel clima i la igualtat de gènere. Aquests eixos ja queden integrats en el projecte d’escola, a través de l’escola verda, el comitè ambiental i el canvi de mirada per sensibilitzar-nos amb la coeducació i la igualtat de gènere.

Enguany, donarem especial rellevància a la llengua i la comunicació oral.

Aquest eix transversal ens farà prendre consciència del valor dels contes, les històries, l’expressió oral i el contacte amb la literatura per enfortir la competència lingüística no només escrita sinó també oral, vital pel desenvolupament acadèmic, professional i personal dels nostres alumnes.

També ens permetrà treballar l’escolta activa, la tradició i la cultura oral.  Per exemple, impulsarem el diàleg intergeneracional, per enriquir-nos de la saviesa de les persones grans que tenim al voltant. Perquè tot i que la vida de cada persona és única i intransferible, si que són transferibles els records comuns d’una època, d’uns costums, d’unes maneres de fer.

Com a escola catalana que som, també volem que l’eix transversal ens ajudi a cuidar el català, la nostra llengua. El seu ús s’està reduint i empobrint per l’impacte de la tecnologia i molts d’altres factors. I per això és important que prenguem consciència de parlar-lo i escriure’l correctament.

Finalment, tenim el repte d’integrar les TRIC (tecnologies per la relació, informació i comunicació) en el desenvolupament personal i social dels infants i joves. I aquí també hi té un paper fonamental la comunicació i el llenguatge.

La tecnologia ja està impactant de manera directa en el llenguatge i la nostra manera de viure, i els nostres alumnes es trobaran en un futur laboral en què encara hi serà més present. La creativitat serà una de les competències clau que diferenciarà les persones de les màquines, i precisament per fomentar la creativitat, la interacció i la comunicació humanes seran imprescindibles.

 

En nom de tot l’equip us desitgem un molt bon curs!