Cercar:

Avui divendres l’Escola Ginebró s’ha proclamat guanyadora absoluta de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2021, la competició d’oratòria més reconeguda del sud d’Europa organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats dels Països Catalans.

Després d’un debat molt disputat, el jurat de la competició ha proclamat campió a l’equip de l’Escola Ginebró, format pels alumnes de 1r de batxillerat Martí Alturo, Maria Clos, Alba Estupinyà, Pol Florencio, Alba López, Maria Quadrades, Judit Romero i Rebeca Tornini, i amb Enric Matamala com a capità-tutor.

La fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2021 ha tingut lloc del 13 al 23 d’abril, i la gran final ha enfrontat avui a l’equip de l’IES Ramon Llull de València (representant de la Universitat de València) i a l’equip de l’Escola Ginebró de Llinars del Vallès (representant de la Universitat Pompeu Fabra).

Aquesta ha estat la primera edició en què la Lliga de Debat s’ha desenvolupat telepresencialment. Durant la competició han tingut lloc 180 debats al voltant del tema «És compatible el creixement global de l’economia amb el respecte al medi ambient?». També ha estat l’edició en què els equips han disputat un major nombre de debats. Més de 2.000 estudiants de 74 centres docents d’Andorra, Catalunya i el País Valencià han participat en les fases classificatòries, organitzades per 15 universitats entre els mesos de febrer i març. Els 15 equips classificats s’han enfrontat en la fase final.

L’objectiu de la Lliga de Debat, impulsada per la Xarxa Vives i la Federació Escola Valenciana, és fomentar l’ús de la paraula entre els estudiants en un format d’enfrontament dialèctic sobre un tema d’actualitat, utilitzant el català com a llengua vehicular.

Els equips han hagut de demostrar les seves habilitats comunicatives en l’entorn digital per defensar dues posicions (a favor i en contra) al voltant del tema de debat, a més de treballar competències transversals com la seguretat, el treball en equip, la documentació, l’anàlisi, la creativitat, la construcció del discurs, la  planificació i la presa de decisions. El jurat, format per experts de diferents disciplines, ha valorat la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions i la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i la posada en escena, entre d’altres criteris.

Enric Matamala, capità-tutor del Ginebró, valora molt positivament l’experiència perquè: “a través del debat, aconseguim fomentar en els alumnes el discurs crític, la capacitat d’argumentar i fer raonaments sòlids de les seves opinions. Sempre a través de la paraula i el diàleg, tant necessaris en els temps actuals. De fet, donades les virtuts contrastades de la iniciativa, des del curs passat hem convertit el debat en un projecte transversal de 1r de batxillerat al Ginebró.

L’Escola Ginebró participa en la Lliga de Debat des de l’any 2016, i és l’únic institut que s’ha proclamat guanyador dues vegades (2018 i 2021) d’aquesta reconeguda competició de debat.

Més informació en l’article de la Universitat Pompeu Fabra titulat Les lligues de debat a la UPF: un model d’èxit, fruit d’una construcció col·lectiva.