Cercar:

La devesa Torre Surera. Un exemple de sistema socioecològic de la llinasenca i alumna del Ginebró Mar Pujol Arqué, és el treball de recerca guanyador del 15è Premi Camí Ral, que premia treballs de recerca de batxillerat relacionats amb la comarca del Vallès Oriental.

El jurat ha destacat com a mèrits principals del treball “l’originalitat del plantejament, la cura en el tractament metodològic i l’interès de la seva recerca sobre el patrimoni agroforestal i els seus valors socioambientals.”

El treball investiga una de les poques deveses sureres que hi ha a Llinars del Vallès i voltants, amb una plantació de gairebé 100 arbres centenaris. I ho fa des del punt de vista socioecològic, és a dir, estudia tant l’ecosistema i la biodiversitat com l’impacte humà dins d’aquest ecosistema.

La idea va sorgir d’un projecte que actualment s’està portant a terme al Montseny, i que la Mar va adaptar a petita escala a la sureda familiar, guiada pel biòleg Marti Boada i la investigadora Sonia Sánchez. I el treball conclou que la sureda està molt ben conservada i té un valor ecològic per la zona, tot i l’amenaça de les plagues.

La Mar ens explica: “Aquest treball m’ha permès aprendre molt del meu entorn més proper, ser molt conscient la importància de cuidar-lo i conservar-lo. I en la vessant més sentimental, m’ha agradat molt compartir la investigació amb la meva família, ja que moltes generacions de la família han viscut a la sureda abans que nosaltres”.

L’Albert Macià, tutor del treball de recerca, destaca tant la implicació emocional i motivació de la Mar, així com el valor de l’aprenentatge cooperatiu gràcies a la col·laboració de professionals de l’àmbit estudiat. A més, aquest premi a un treball de l’àmbit del medi natural coincideix amb el curs escolar en què l’eix transversal del Ginebró ha estat la sostenibilitat i el medi ambient.

El Premi Camí Ral és un reconeixement adreçat a estudiants de segon de batxillerat de qualsevol centre d’ensenyament i que convoca el Centre d’Estudis en conveni amb el Servei d’Educació de l’Ajuntament de Granollers i l’empresa Canon. Amb aquest premi es pretén estimular el plaer de la recerca i potenciar aquells estudis que, des d’àmbits temàtics diversos (medi natural, història, economia, art i patrimoni), ens ajudin a millorar el coneixement de la nostra comarca.