Cercar:

Queralt Mena Sellés, alumna de segon de batxillerat de l’escola Ginebró, ha guanyat el 14è Premi Camí Ral de treballs de recerca de batxillerat sobre el Vallès Oriental, convocat pel Centre d’Estudis de l’Associació Cultural de Granollers.

El treball premiat es titula “Pablo Agraz Alonso. Història d’un deportat” i investiga la història d’un soldat republicà nascut a Salamanca, i que va arribar a Granollers durant la Guerra Civil. Allí és on va conèixer Pepeta Sellés, familiar de la Queralt, amb qui va començar una relació que malauradament es va veure interrompuda quan el 1939 el soldat va haver de marxar a l’exili, i posteriorment va ser deportat al camp de concentració Nazi de Mauthausen (Àustria).

El punt de partida del treball són les 23 cartes que Agraz i Sellés es van intercanviar entre els anys 1938 i 1946.  Dirigida per la tutora Èrica Dotor Fuentes,  Queralt Mena contextualitza les cartes i aconsegueix posar-se en contacte amb la família d’Agraz, a partir de la qual obté més informació i documentació de la vida del soldat republicà.

El jurat ha destacat com a mèrits principals del treball “l’originalitat del plantejament, l’interès del tema, el rigor metodològic, l’aportació de documentació inèdita i la qualitat de la redacció”. A més, com explica Jordi Planas del Centre d’Estudis de Granollers, “combina amb encert les fonts bibliogràfiques, les fonts epistolars, orals i gràfiques, amb entrevistes a persones relacionades amb el deportat.

A l’hora d’escollir treball guanyador, el Centre d’Estudis de Granollers també valora l’aportació de nova informació relacionada amb fets succeïts al Vallès Oriental, i en el cas del treball de Queralt Mena, es  descriu “de manera detallada l’impacte a la comarca que va tenir la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial”.

El treball premiat també es publicarà en un article resumit a la revista Ponències del Centre d’Estudis, especialitzada en treballs d’història.

El Premi Camí Ral és un reconeixement adreçat a estudiants de segon de batxillerat de qualsevol centre d’ensenyament i que convoca el Centre d’Estudis en conveni amb el Servei d’Educació de l’Ajuntament de Granollers i l’empresa Canon. Amb aquest premi es pretén estimular el plaer de la recerca i potenciar aquells estudis que, des d’àmbits temàtics diversos (medi natural, història, economia, art i patrimoni), ens ajudin a millorar el coneixement de la nostra comarca.

 

Premi APALC

Queralt Mena ha guanyat també amb Pablo Agraz Alonso, la història d’un deportat el I Premi APALC (Associació de Professorat d’Alemany de Catalunya) al millor treball de recerca de batxillerat.

El jurat, composat pels membres de la Junta de l’APALC, ha valorat la qualitat i la maduresa de la recerca, així com el rigor metodològic i l’acurat tractament de les dades, per la qual cosa l’ha considerat mereixedor del Primer Premi.