Cercar:

Els dies 17, 18 i 19 de gener l’escola Ginebró va organitzar unes jornades matemàtiques amb el mestre i pedagog canari Antonio Ramón Martín, més popularment conegut com a Tony Martín.

Martín és especialista en didàctica de la matemàtica i ponent de reconegut prestigi internacional. Actualment és mestre de l’escola “Aguere” de La Laguna (Tenerife) i membre del moviment OAOA (Otros Algoritmos para las Operacions Aritméticas).

Durant la seva estada al Ginebró, Martín va realitzar sessions de treball amb diferents grups d’alumnes de primària (cicle mitjà i superior)  engrescant i motivant els alumnes en   els diferents aprenentatges  i aprofundint en la metodologia que s’utilitza a l’escola.

També va oferir una xerrada pedagògica pels pares i mares de l’escola, en què de manera molt entenedora va explicar als més de 100 assistents en què es basa l’OAOA. De fet l’Escola Ginebró ja fa anys va introduir una metodologia d’aprenentatge de les matemàtiques basada en algoritmes flexibles i oberts, en la mateixa línia que promou Tony Martín.

En primer lloc i mitjançant diversos exemples, Martín va mostrar com els algoritmes tradicionals que s’aprenen avui en dia encara en moltes escoles, no són aplicables a la vida real. L’aprenentatge en aquests casos és gràfic i simbòlic, i això pot ser un problema per alguns alumnes.

En canvi, si manipulem les matemàtiques, és a dir, si les visualitzem i treballem amb objectes concrets de la realitat (mitjançant regletes, geoplans i fins i tot calculadores) els nens i nenes adquireixen habilitats cognitives que els ajuden a millorar les seves capacitats matemàtiques.

En altres paraules, antigament els alumnes s’havien d’adaptar als model escollit pel mestre, mentre que avui en dia la nova metodologia d’aprenentatge permet que aprenguin diferents models, i que cada nen i nena adopti el que millor li funcioni.

Martín va acompanyar la xerrada amb diversos vídeos del seu canal de YouTube per exemplificar millor les seves explicacions.

 

120 mestres de la comarcada assisteixen a la jornada per professionals

Finalment, dissabte va tenir lloc la sessió per mestres i professionals de l’educació “La necessitat d’un canvi de metodologia a la classe de matemàtiques”, que va comptar amb la participació de 120 mestres de tota la comarca.

Al llarg del matí, els assistents a la sessió de Tony Martín van aprendre com implementar o millorar el canvi metodològic a les matemàtiques de les respectives escoles.

Més informació de Tony Martín al seu blog i canal de YouTube.