Cercar:

Marc Torres és el cap de cuina del Ginebró des de fa 8 anys, i en fa més de 15 que treballa com a cuiner. En Marc forma part de M’Penta, empresa amb àmplia experiència gestionant menjadors escolars i amb qui Ginebró treballa conjuntament en el projecte pedagògic de menjador de l’escola.

 

EG: Marc, què tenim avui per dinar?

MT: Tenim mongeta blanca de la neu de primer, botifarra amb enciams amanits de segon i arròs amb llet de tercer.

 

EG: I d’on provenen els ingredients del menú?

MT: Tots són productes frescos i de proximitat. La mongeta és de la cooperativa agrícola del Vallès, concretament de Marata, una varietat autòctona que d’aquesta manera estem ajudant a recuperar.  La botifarra és de la cooperativa de la Plana de Vic i està feta amb porc duroc de producció integrada; és a dir, la cooperativa prepara els seus propis pinsos per alimentar els porcs. I l’arròs amb llet, el preparem amb llet ecològica de la Selvatana. De fet és una recepta molt tradicional de l’escola, que ja es fa des de l’època de Can Bordoi!

 

EG: Qui elabora els menús?

MT:  M’Penta els elabora amb la supervisió d’una dietista, que també fa una proposta equilibrada pel sopar. La dietista controla els barems indicats per la Generalitat, però també l’equilibri nutricional entre proteïnes, hidrats de carboni, etc.  I finalment presentem les propostes als responsables del menjador de l’escola, que donen el vistiplau final.

 

EG: Ha canviat molt l’alimentació els últims anys?

MT:  Ha canviat força… De vegades hi ha pares que tenen curiositat per la combinació de plats, ja que és diferent a la que estan acostumats a casa.  Per exemple, la proteïna vegetal que s’aconsegueix amb una combinació d’arròs i llenties, té el mateix efecte un bistec o altres proteïnes animals. I així reduïm el consum de carn com requereix la Generalitat i la Unió Europea.

 

EG: Qui treballa al menjador?

MT: Hi ha 6 cuiners, 3 ajudants de neteja i 9 monitores que diàriament treballen a la cuina, i a l’hora de servir comptem també amb l’ajuda dels mestres. Tots compartim els valors del projecte menjador de l’escola i fem possible que els i les alumnes facin una dieta sana i equilibrada, i alhora adquireixin hàbits, actituds i valors educatius.

 

EG: Quants menús serviu diàriament?

MT: Comencem a treballar cada dia a les 7 del matí, per preparar els esmorzars, dinars i berenars d’uns 750 alumnes, i 90 mestres diàriament. També preparem menús especials pels alumnes de batxillerat i cicles, que tenen diferents opcions, però curiosament la majoria escull l’opció més sana. Això vol dir que s’ha fet una bona feina, perquè tenen bons hàbits!

 

EG: També deu significar que el menjar que prepareu és prou bo, oi?

MT: I tant! De fet abans dèiem que cuinem com a casa. Però realment, el que fem és cuinar com a casa l’àvia!